De oorzaak voortijdig schoolverlaten is soms een gedachte

De oorzaak van voortijdig schoolverlaten is soms een gedachte. Een gedachte!

Veel verhalen die bij leerplicht binnen komen hadden voorkomen kunnen worden als er goed geluisterd was naar de leerlingen. Straf geven is vaak de gemakkelijkste oplossing. Maar straf op onbegrepen gedrag is koren op de molen van de wraak en demotivatie. Achter elk gedrag zit een oorzaak. En soms is die oorzaak van voortijdig schoolverlaten alleen maar een gedachte.

Voortijdig schoolverlaten begint vaak met spijbelen. Is uw kind een spijbelaar?  Ik heb veel jongeren met een groot verzuim gesproken en op school begeleid. Motivatie was vaak de oplossing nadat het eerst als probleem was gesignaleerd. De oorzaak voortijdig schoolverlaten is soms een gedachte. Een simpele er ingeslopen gedachte. Omdat de docent iets heeft gezegd dat verkeerd is binnengekomen. Of omdat de leerling denkt: of ik wel of niet in de klas zit vanavond weet ik nog net zoveel. Ik kan net zo goed spijbelen. Of: als ik spijbel is de klas rustiger en heeft de docent het niet zo moeilijk.

Laat het niet zo ver komen dat uw spijbelaar een schoolverlater wordt!

Maar open praten lukt vaak niet meer omdat er al zo’n negatieve spiraal is ontstaan.  Iemand invliegen om de gesprekken te voeren is dan een goede oplossing.

 

 

Chiel Voerman
volg mij!

Chiel Voerman

Echtgenoot | Vader | Christen | Blogger | Ik vind het leuk om met van alles en nog wat bezig te zijn. De rode lijn is steeds dat ik wil maximaliseren en inspireren. Wat goed is nog mooier maken.
Chiel Voerman
volg mij!

Latest posts by Chiel Voerman (see all)

Related Posts

Vertel het verder!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Chiel Voerman

Echtgenoot | Vader | Christen | Blogger | Ik vind het leuk om met van alles en nog wat bezig te zijn. De rode lijn is steeds dat ik wil maximaliseren en inspireren. Wat goed is nog mooier maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *