Skip to content

Chiel Voerman

Blogs over leerlingbegeleiding

Menu
  • Home
  • Wie ben ik
    • Losmaken is mijn doel
  • Onderwerpen
    • Allerlei gedachten
    • (Passend) onderwijs en leerlingbegeleiding
    • Hoogbegaafdheid en prikkelgevoeligheid
    • sociale media
    • Boeken
    • Nieuws
    • Gastblogger Alex Rebergen over studievaardigheden en studiekeuze
  • Contact
    • nieuwsbrief
    • Privacyverklaring en cookiebeleid
    • Er staan affiliate links op deze website
    • Samenwerken
    • Instagram – #linkinbio
    • Gastbloggers
      • Alex
Menu
betrokken leerkracht , betrokken docent afgeschreven leerling

Want ik was afgeschreven

Posted on september 12, 2020december 8, 2020 by Chiel Voerman

Misschien herken je dat wel. Soms lees je een artikel dat je bijzonder raakt. Dat had ik vandaag met het artikel ‘De kracht van een betrokken leerkracht’ in het ChristenUnie ledenmagazine van September 2020. Binnenkort ongetwijfeld hier terug te lezen. Het artikel liet mij weer zien hoe belangrijk ons werk op scholen is. Al kan ik maar voor 1 of 2 leerlingen iets zinnigs betekenen, dan is dat al de moeite waard.

Het artikel is een verslag van een gesprek tussen ex-docent Peter de Vries en ex-leerling Harmen. En uiteraard is er een kamerlid bij, het is tenslotte een ledenmagazine, Eppo Bruins in dit geval.

Vrijheid voor problemen want ik was afgeschreven

“Ik was in het kamertje van de directeur een ongemotiveerde leerling geworden; ik voelde mij door niemand begrepen; blikt Harmen terug. “De term gedragsproblemen was voor mij een vrijbrief voor problemen en ontsporing, want ik was afgeschreven”.
Het doet mij pijn als ik het lees. Hoe de docenten en de directeur zich voelden in dit verhaal weten we niet. Misschien voelden ze zich net zo onmachtig en verdrietig als de leerling. En de tijdsgeest zal er ook mede voor gezorgd hebben dat de oplossing van ‘isolatie’ gevonden werd. Het citaat maakt pijnlijk duidelijk wat de impact is van wat we als volwassenen tegen kinderen zeggen.
Leerlingen hebben snel door hoe we over hen praten. Een leerling zei vorig jaar tegen mij: “die docent haat mij, dus waarom zou ik het hem gemakkelijk maken”.
Het erge is dat deze leerling niet alleen dacht dat de docent negatief over hem dacht, maar dat hij het ook echt negatieve woorden gehoord heeft: dat zal me het jaartje weer worden met jou in de klas. Het woord ‘haten’ komt voort uit de woede die dit oproept bij de leerling.

Het is zo belangrijk dat we positieve dingen zeggen over jonge mensen. Want ze voelen zich vaak al naar genoeg met alle onzekerheden die het leven en hun nieuwe lichaam met zich meebrengt.

Betrokken leerkracht – contact op zielsniveau

Harmen had het geluk dat Peter op zijn pad kwam. Een betrokken docent die de leerling weer de groep introk en aan het leren kreeg. “Hij begreep me echt, en ik wilde me graag inzetten voor hem”. Dit raakt mij, net als deze zinsnede: “We hadden elkaar gevonden. We zijn een avontuur aangegaan als mensen, niet als leerkracht en leerling”, vindt Peter. “Er gebeurde tussen ons iets op zielsniveau: onze belevingen pasten bij elkaar”.
Het raakt mij omdat ik dit herken. Je komt soms mensen tegen die een snaar in je raken. Als hulpverlener zou je dan op je hoede moeten zijn omdat je de kans loopt je eigen gevoelens te projecteren op de ander. Maar in het echte leven, op straat en in de scholen, hoeft dat niet. Natuurlijk moet je professioneel blijven en ervoor zorgen dat je niet projecteert. Maar jongeren willen juist de echtheid in jou en mij ontmoeten omdat ze daarmee leren hoe ze leven kunnen. Het helpt ze keuzes te maken. Het geeft ze de voorbeelden die ze zo nodig hebben. Het is zo geweldig om juist vanuit je hart met jongeren te spreken. Deel je zorgen die je hebt over de jongere en vier de overwinningen die je ziet bij de jongere. Maar wees vooral nieuwsgierig naar het leven van de jongens en meiden: hoe leef jij? Wat doet het met je als je de klas steeds uitgestuurd wordt?
“Mag ik dan bij jou” is een groot thema of misschien zelfs een behoefte bij jongeren. Op mijn andere website ga ik daar in een blog over de jeugdtrends verder op in.

Het komt goed met leerlingen

Zo af en toe zie ik leerlingen nu ze volwassenen zijn. Niet per se persoonlijk, maar ze komen voorbij in het journaal als de expert die geraadpleegd wordt op bepaalde onderwerpen. Of ze noteren de ene na de andere mijlpaal op LinkedIn. Terwijl ze zich vroeger zo afgeschreven voelden door docenten. Ze gedroegen zich volgens de verwachtingen van deze volwassenen. En nu zijn ze succesvol en gelukkig, net als Harmen die verschillende studies gedaan heeft en werkgever is voor zo’n 150 mensen. (wat misschien wel weer onderstreept dat spijbelaars de zelfstandige denkers van de school zijn).
Ik word er blij en dankbaar van als ik dan bedenk dat ik een poosje met deze leerlingen heb mogen oplopen. Dat we door de weerstand heen zijn gekomen en dat ze mij hebben laten zien wat er in hun hart leefde. Bij sommigen voelt dat inderdaad zoals Peter het in het artikeltje ook zegt: we hadden elkaar gevonden. Contact op zielsniveau, op zijnsniveau. Er stroomt waardering en warmte heen en weer.

Balanceren op een koord

Momenteel kom ik als leerlingbegeleider de leerling tegen bij de ingang van de school. Op de plek waar absentie en te laat komen vertaald wordt in motivatie en executieve vaardigheden. En ik heb nu een paar keer mogen ervaren hoe je soms moet balanceren op een zijden draad in het contact met leerlingen. Een verkeerd woord kan zomaar het einde van het gesprek betekenen. Maar dat prachtige moment dat ik ook al een paar keer mocht meemaken is onbetaalbaar. Het moment dat die weerstand breekt, de leerling een poosje diep in je ogen kijkt en vervolgens zijn hart laat stromen. Ik heb hem, en hij heeft mij. Zoals Harmen ging werken voor Peter, werken wij nu ook voor elkaar aan hetzelfde doel.

En net zo vaak komt dat moment niet. En dan ga ik op zoek naar iemand bij wie de leerling wel kan stromen. Het draait immers niet om mij, maar om die leerling (die in het hele verhaal hij en hem wordt genoemd maar ook vrouwelijk kan zijn).

Ben jij een betrokken leerkracht?

Ken je het boek De Gelukkige Klas van Theo Thijssen? Die moet je eigenlijk echt even lezen, het gaat over een betrokken leerkracht die zich het lot aantrekt van een klas vol afgeschreven leerlingen. Je vindt het hier.(affiliatielink). En dan merk je dat contact op zielsniveau niets te maken heeft met tijdsgeest, maar met drijfveren en passie.

Misschien vind je het blog ‘De oorzaak voor VSV is soms een gedachte’ ook interessant om te lezen. Het gaat over gedachten die ik ben tegenkomen bij leerlingen die de gang naar voortijdig schoolverlaten inzetten.

Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

Dit wil je gelezen hebben:

Broers en zussen belangrijk voor studenten
De mannenrol binnen onderwijs en opvoeding
Kiemkracht van jongeren
Schreeuwen kan ook via ZOOM
Chiel Voerman

Echtgenoot | Vader | Christen | Leerlingbegeleider | Blogger. Ik vind het leuk om met van alles en nog wat bezig te zijn. De rode lijn is steeds dat ik wil losmaken, maximaliseren en inspireren. Wat goed is nog mooier maken. Volg mij via de socials en kijk ook eens op www.chielvoermanblog.nl voor mijn reliblogs.

www.chielvoerman.nl
Vertel het verder!

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kies waar je over wilt lezen

  • (Passend) onderwijs en leerlingbegeleiding (32)
  • Allerlei gedachten (28)
  • Boeken (6)
  • Hoogbegaafdheid en prikkelgevoeligheid (24)
  • Nieuws (5)
  • sociale media (7)

Over mij

Chiel Voerman

Echtgenoot | Vader | Christen | Leerlingbegeleider | Blogger. Ik vind het leuk om met van alles en nog wat bezig te zijn. De rode lijn is steeds dat ik wil losmaken, maximaliseren en inspireren. Wat goed is nog mooier maken. Volg mij via de socials en kijk ook eens op www.chielvoermanblog.nl voor mijn reliblogs.

www.chielvoerman.nl

Nieuwste blogs

  • gastblogger leerlingbegeleiding websiteIk zoek jou?
    In Nieuws
    Ik ben op zoek jongeren of […]
  • zelfredzaamheid is het nieuwe betuttelenZelfredzaamheid is het nieuwe betuttelen
    In Allerlei gedachten
    Het is de tijd van de […]
  • ook dat is autismeOok dat is autisme
    In Hoogbegaafdheid en prikkelgevoeligheid
    Leerlingen met autisme hebben […]

Nieuwsbrief

Trefwoorden

Autisme begeleiding bloggen boek burn-out coach Docent eenzaamheid executieve functies Facebook hoogbegaafd hoogbegaafdheid instagram jongeren jongerencoach kinderen kwetsbaar leerlingbegeleiding leven liefde marketing motivatie onderwijs opvoeden ouderen ouders pabo pabomannen passend onderwijs prikkelgevoeligheid school Sinterklaas sociale media Spijbelen studenten verantwoordelijkheid verbinding Verzuim wmo zelfredzaamheid

Meest gelezen

  • het tegenovergestelde van kwetsbaar
    Allerlei gedachten Wat is het tegenovergestelde van kwetsbaar?
  • compassie of empathie
    Allerlei gedachten Compassie of Empathie
  • hitte is vervelend voor gevoelige kinderen, hittegolf
    Hoogbegaafdheid en prikkelgevoeligheid Hitte is vervelend voor gevoelige leerlingen; school doe niet te leuk!

chielleerlingbegeleider

chielleerlingbegeleider
We mochten even op kraamvisite bij de lammetjes va We mochten even op kraamvisite bij de lammetjes van mijn broer. Er was onder andere een vijftig geboren. Mooi beeld van dat moederschaap dat met haar neus een bemoedigend duwtje geeft. Het lammetje verkent in een veilige omgeving de wereld. Op #school is soms ook niet meer nodig. Een kleine bemoediging.#onderwijs #leerlingen #hoop #plezier #leren #pedagogiek #docent #leerlingbegeleider
Best een spannend programma vanavond. Beetje snel Best een spannend programma vanavond. Beetje snel misschien. Ouders zijn deskundig, scholen ook.  Maar t probleem van een verschil van mening over de aanpak en definitie van bijvoorbeeld hoogbegaafdheid of autisme ligt dik aan de oppervlakte. Zijnskenmerken? We willen een keihard IQ cijfer. Overprikkeld? Maar hij moet zich wel gedragen! Dat zijn verschillen in visie. Eerst zorgen, dan leren. Das mijn visie. Lees hier mijn blog daarover uit 2019 https://www.chielvoerman.nl/geen-leren-zonder-zorgen/ #onderwijs #passendonderwijs #leren  #school
#compliment #onderwijs #harderwijk #compliment #onderwijs #harderwijk
Ben jij #leerling of #student bij wie het niet zo Ben jij #leerling of #student bij wie het niet zo gemakkelijk gaat op school? Ik wil de inhoud van mijn blog wat breder maken en mij ook meer richten op #jongeren zelf. In plaats van vooral #docenten en #hulpverleners te bereiken. Ik zoek ervaringsverhalen en misschien zelfs gastbloggers. Lees https://www.chielvoerman.nl/gastblogger/ 
 #linkinbio dan weet je waar het over gaat. Wie weet had je ADHD op het vwo of was je een #onderpresteerder op de havo. Of is dit jou kans om eens iets te vertellen over hoe spijbelen in zijn werk ging, waarom jij dat deed en hoe school erop reageerde. Tag vooral iemand die zo'n verhaal kan vertellen!

#onderwijs #leerlingbegeleiding #passendonderwijs #studenten #havo #vwo #mavo #vmbo #universiteit #hbo #mbo #roc #leren #adhd #autisme #hoogbegaafd #onderpresteren #spijbelen #schoolverlaten
#Repost @talenthouse.harderwijk
• • • • • •
Deze quote komt van een zogenaamde Stoïcijn. Epictetus heette hij, hij kwam uit de 1e eeuw na Chr. Heel misschien ken je de uitspraak dat iemand zich heel Stoïcijns gedraagt. Vaak bedoelen we dan dat iemand onverschillig is. Maar de Stoïcijnen waren helemaal niet zo onverschillig, ze oefenden zich vooral in het omgaan met hun emotie’s ook in heel moeilijke tijden. 

Ze trainden zichzelf vooral te focussen op de dingen waar ze wel invloed op hadden, en 1 van de dingen waar je invloed op hebt ook als de situatie heel vervelend is, zijn je gedachten! 

Zo kun je naar de regen kijken als iets wat je auto heel erg vies maakt, maar een ander denkt juist, ah dat is lekker, nu wordt mijn auto lekker schoongespoeld door de regen. Het is maar net hoe je er over denkt! 

“Het stoïcisme is een levenswijze die de wijsheid en kracht biedt te kunnen omgaan met de uitdagingen die het leven met zich meebrengt”

Een kleine oefening om dit eens te proberen.

1. Pak een pen/papier. En beschrijf kort een gebeurtenis/ervaring van afgelopen week. 
2. Beschrijf beknopt, feitelijk en objectief  over deze gebeurtenis. 
3. Hoeveel controle heb je over deze ervaring? Beoordeel je controle over de situatie , ook je reactie daarop. En geef een score van 0-100%
4. Waarschijnlijk scoor je meer dan 0%. Welke aspecten precies heb jij controle over? Maak daar een kort lijstje van.
5. Uitdaging: wat zou er gebeuren wanneer je wat meer stoïcijns zou nadenken over de dingen waar je geen invloed op hebt?

“Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien”

#nogffvolhouden #jongerenwerk #ffvolhouden  #stoic #stoïcijnen
Zelfredzaamheid is het nieuwe betuttelen, dat schr Zelfredzaamheid is het nieuwe betuttelen, dat schreef ik 21 februari 2013. Ik moest er afgelopen week aan denken toen we spraken over een aantal #leerlingen op #school. We verwachten nog steeds dat ouders en leerlingen iets voor elkaar krijgen wat ze niet kunnen. Ze hebben juist hulp nodig op het gebied waar ze gevraagd worden zelfredzaam te zijn. Net zo raar als dat we van een #leerling vragen om beter te plannen als we merken dat hij dat niet goed doet. Zelfredzaam zijn op het gebied waar je niet zelfstandig kunt zijn. Dat is machteloos he! #onderwijs #passendonderwijs #wmo #hulp #kracht #begeleiding #ouders #hulpverlenening #betuttelen
Meer laden… Volgen op Instagram
Civas

Menu

  • Gastbloggers
  • Contact
  • Wie ben ik
  • Samenwerken met een christelijk blog

chielleerlingbegeleider

chielleerlingbegeleider
We mochten even op kraamvisite bij de lammetjes va We mochten even op kraamvisite bij de lammetjes van mijn broer. Er was onder andere een vijftig geboren. Mooi beeld van dat moederschaap dat met haar neus een bemoedigend duwtje geeft. Het lammetje verkent in een veilige omgeving de wereld. Op #school is soms ook niet meer nodig. Een kleine bemoediging.#onderwijs #leerlingen #hoop #plezier #leren #pedagogiek #docent #leerlingbegeleider
Best een spannend programma vanavond. Beetje snel Best een spannend programma vanavond. Beetje snel misschien. Ouders zijn deskundig, scholen ook.  Maar t probleem van een verschil van mening over de aanpak en definitie van bijvoorbeeld hoogbegaafdheid of autisme ligt dik aan de oppervlakte. Zijnskenmerken? We willen een keihard IQ cijfer. Overprikkeld? Maar hij moet zich wel gedragen! Dat zijn verschillen in visie. Eerst zorgen, dan leren. Das mijn visie. Lees hier mijn blog daarover uit 2019 https://www.chielvoerman.nl/geen-leren-zonder-zorgen/ #onderwijs #passendonderwijs #leren  #school
#compliment #onderwijs #harderwijk #compliment #onderwijs #harderwijk
Ben jij #leerling of #student bij wie het niet zo Ben jij #leerling of #student bij wie het niet zo gemakkelijk gaat op school? Ik wil de inhoud van mijn blog wat breder maken en mij ook meer richten op #jongeren zelf. In plaats van vooral #docenten en #hulpverleners te bereiken. Ik zoek ervaringsverhalen en misschien zelfs gastbloggers. Lees https://www.chielvoerman.nl/gastblogger/ 
 #linkinbio dan weet je waar het over gaat. Wie weet had je ADHD op het vwo of was je een #onderpresteerder op de havo. Of is dit jou kans om eens iets te vertellen over hoe spijbelen in zijn werk ging, waarom jij dat deed en hoe school erop reageerde. Tag vooral iemand die zo'n verhaal kan vertellen!

#onderwijs #leerlingbegeleiding #passendonderwijs #studenten #havo #vwo #mavo #vmbo #universiteit #hbo #mbo #roc #leren #adhd #autisme #hoogbegaafd #onderpresteren #spijbelen #schoolverlaten
#Repost @talenthouse.harderwijk
• • • • • •
Deze quote komt van een zogenaamde Stoïcijn. Epictetus heette hij, hij kwam uit de 1e eeuw na Chr. Heel misschien ken je de uitspraak dat iemand zich heel Stoïcijns gedraagt. Vaak bedoelen we dan dat iemand onverschillig is. Maar de Stoïcijnen waren helemaal niet zo onverschillig, ze oefenden zich vooral in het omgaan met hun emotie’s ook in heel moeilijke tijden. 

Ze trainden zichzelf vooral te focussen op de dingen waar ze wel invloed op hadden, en 1 van de dingen waar je invloed op hebt ook als de situatie heel vervelend is, zijn je gedachten! 

Zo kun je naar de regen kijken als iets wat je auto heel erg vies maakt, maar een ander denkt juist, ah dat is lekker, nu wordt mijn auto lekker schoongespoeld door de regen. Het is maar net hoe je er over denkt! 

“Het stoïcisme is een levenswijze die de wijsheid en kracht biedt te kunnen omgaan met de uitdagingen die het leven met zich meebrengt”

Een kleine oefening om dit eens te proberen.

1. Pak een pen/papier. En beschrijf kort een gebeurtenis/ervaring van afgelopen week. 
2. Beschrijf beknopt, feitelijk en objectief  over deze gebeurtenis. 
3. Hoeveel controle heb je over deze ervaring? Beoordeel je controle over de situatie , ook je reactie daarop. En geef een score van 0-100%
4. Waarschijnlijk scoor je meer dan 0%. Welke aspecten precies heb jij controle over? Maak daar een kort lijstje van.
5. Uitdaging: wat zou er gebeuren wanneer je wat meer stoïcijns zou nadenken over de dingen waar je geen invloed op hebt?

“Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien”

#nogffvolhouden #jongerenwerk #ffvolhouden  #stoic #stoïcijnen
Zelfredzaamheid is het nieuwe betuttelen, dat schr Zelfredzaamheid is het nieuwe betuttelen, dat schreef ik 21 februari 2013. Ik moest er afgelopen week aan denken toen we spraken over een aantal #leerlingen op #school. We verwachten nog steeds dat ouders en leerlingen iets voor elkaar krijgen wat ze niet kunnen. Ze hebben juist hulp nodig op het gebied waar ze gevraagd worden zelfredzaam te zijn. Net zo raar als dat we van een #leerling vragen om beter te plannen als we merken dat hij dat niet goed doet. Zelfredzaam zijn op het gebied waar je niet zelfstandig kunt zijn. Dat is machteloos he! #onderwijs #passendonderwijs #wmo #hulp #kracht #begeleiding #ouders #hulpverlenening #betuttelen
Meer laden… Volgen op Instagram

Volg via Facebook

Chiel Voerman - leerlingbegeleider
©2021 Chiel Voerman | Built using WordPress and Responsive Blogily theme by Superb